Wiele osób myśli o przejściu na wegetarianizm lub weganizm, choć niektórym ciężko sobie wyobrazić życie bez mięsa, które zawiera dużo białka. Osoby, które zdecydowały się na którąś z tych diet, widzą wiele korzyści z takich rozwiązań, choć często początki przechodzenia na taki styl odżywiania należą do dość trudnych. Na podstawie tego wpisu blogowego będzie można poznać podstawowe różnice pomiędzy wegetarianizmem a weganizmem i zastanowić się, który z tych sposobów spożywania posiłków będzie bardziej odpowiedni.
Podstawowe różnice pomiędzy wegetarianizmem a weganizmem
Odpowiadając na pytanie, czym się różni weganizm od wegetarianizmu, należy w pierwszej kolejności podkreślić, że oba pojęcia oznaczają wykluczenia pewnych typów produktów. Wegetarianie całkowicie rezygnują z jedzenia mięsa i wszelkiego pokarmu mogącego mieć je w swoim składzie. Weganie z kolei eliminują ze swojej diety jakiekolwiek pożywienie pochodzenia zwierzęcego, co oznacza całkowitą rezygnację ze spożywania jaj, wyrobów mlecznych czy miodu. Każde z tych rozwiązań może być idealne dla osób pragnących żyć w zgodzie z własnymi przekonaniami.
Weganizm a wegetarianizm – cechy wspólne
Wbrew powszechnemu przekonaniu weganizm i wegetarianizm mają mnóstwo cech wspólnych. Zarówno weganie, jak i wegetarianie rezygnują z jedzenia mięsa, a także produktów odzwierzęcych, żelatyny czy wszelkich pochodnych od mięsa z uboju. Zwykle jest to związane z kwestiami ekologicznymi oraz moralnymi, a także chęcią rozpoczęcia zdrowego odżywiania. Osoby podejmujące decyzję o przejściu na którąś z tych diet często unikają także kupna futer naturalnych lub produktów wytwarzanych z naturalnych skór, takich jak buty i kurtki skórzane czy torebki. Oba sposoby odżywiania opierają się przede wszystkim na warzywach oraz owocach, choć istotną rolę odgrywają w nich również rośliny strączkowe, grzyby, nasiona, zboża, oleje roślinne i orzechy. Najistotniejsze jest, aby te diety składały się z następujących produktów:
- produkty pełnoziarniste, takie jak makarony razowe, pieczywo razowe lub wieloziarniste, a także brązowy ryż czy kasze
- warzywa – świeże i sezonowe, a także mrożonki – najlepszym pomysłem będą tutaj zielone warzywa w postaci brokułów, szpinaku, kapusty sałaty czy jarmużu, a warto także pomyśleć o dodawaniu do obiadu natki pietruszki ze względu na dużą zawartość żelaza oraz koperku lub szczypioru, dobrze będzie pomyśleć również o burakach, pomidorach i papryce, najlepiej sprawdzą się spożywane na surowo bądź ugotowane na parze
- rośliny strączkowe, które są podstawowym źródłem białka w diecie roślinnej, najlepiej jeść fasolę w wielu odmianach, a także soczewicę, groch, soję, ciecierzycę czy bób, a do tego warto pomyśleć o tofu lub mleku sojowym
- owoce – najlepiej świeże i sezonowe zamiast słodzonych soków czy produktów z puszek, doskonałym pomysłem w tych dietach będą również owoce suszone w postaci śliwek czy moreli
- pestki i orzechy bogate w kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, dobrym rozwiązaniem będzie spożywanie migdałów, pistacji czy ziaren siemienia lnianego
- oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek, a także olej lniany czy z czarnuszki lub awokado
Należy zaznaczyć, że wegetarianie w odróżnieniu od wegan powinni w swojej diecie uwzględnić jaja będące źródłem białka i witaminy D oraz produkty mleczne zawierające mnóstwo wapnia.
Badania naukowców odnośnie poszczególnych diet
Razem ze wzrostem popularności obu sposobów żywienia zaczęto coraz intensywniej dyskutować o ich wpływie na ludzkie zdrowie. Zdaniem specjalistów, zarówno osoby będące na diecie wegańskiej, jak i wegetariańskiej mogą liczyć na dłuższe życie, gdyż wysokie spożycie białka roślinnego ogranicza ryzyko przedwczesnej śmierci. Ponadto, wegetarianin i weganin żyją zdrowiej, gdyż obaj dbają o swoją sylwetkę poprzez aktywne uprawianie sportu, rezygnując także z częstego palenia papierosów czy picia alkoholu. Eksperci zdecydowanie zachęcają wszystkich, również mięsożerców, do spożywania owoców i warzyw.
O czym musi pamiętać zarówno weganin, jak i wegetarianin?
Wiele osób przed przejściem na którąś z wyżej opisywanych diet intensywnie zastanawia się, czy wege lub wegetarianizm jest korzystny dla ludzkiego zdrowia. Zarówno przy tworzeniu diety wegańskiej, jak i wegetariańskiej, trzeba wszystko odpowiednio zaplanować. W związku z tym, że mięso zawiera wiele minerałów, należy rozsądnie wybrać jego zamienniki. Składniki, na których brak mogą narzekać wszyscy, którzy zdecydowali się na 1 z wymienionych sposobów odżywiania to:
- witamina B12 – składnik zawarty w mięsie, jajach, rybach, serach czy drożdżach, wspomaga ona prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także właściwe wytwarzanie komórek krwi
- żelazo – kolejny niezwykle istotny dla ludzkiego organizmu składnika, znajduje się przede wszystkim w czerwonym mięsie, jednak jest obecne również w roślinach, choć w formie niehemowej, czyli gorzej przyswajającej się w porównaniu do tej, jaką zawiera mięso, suplementację tej substancji w diecie wegańskiej, jak i wegetariańskiej, poleca się zwłaszcza kobietom
- jod – ten minerał jest obecny przede wszystkim w rybach i owocach morza, co oznacza jego niedobór w przypadku wegan czy wegetarian, a jego konsekwencją mogą być kłopoty z pracą tarczycy, w związku z czym szczególnie liczy się tutaj jego suplementacja
- kwasy omega-3 – zwykle występują w tłustych rybach, a jego brak może prowadzić do obniżonej odporności, a także problemów z układem krążenia oraz układem odpornościowym czy słabszej kondycji skóry, włosów i paznokci
Ponadto, sporym problemem mogą być niedobory cynku, witaminy D czy wapnia – zwłaszcza u wegan. W sytuacji jakichkolwiek kłopotów ze zdrowiem, osłabieniem lub wszelkimi dolegliwościami, dobrze co jakiś czas sięgnąć po sprawdzony suplement diety dla wegan bądź wegetarian, który zawiera wszystkie brakujące składniki, co umożliwi powrót do pełni sił. Takie substancja można bez trudu nabyć w aptekach ze względu na coraz większy popyt na tego typu kompleksy witamin. W zestawie dla wegetarian powinny się znaleźć przede wszystkim: witamina B12, żelazo, jod, cynk, witamina D, wapń czy kwasy omega-3. Warto przeprowadzać regularne badania laboratoryjne, aby dowiedzieć się, czego szczególnie brakuje w danej diecie, pamiętając, że obniżona witalność i energia zwykle wiążą się z niedoborem żelaza oraz witaminy B12.
Powyższe informacje na temat różnic pomiędzy wegetarianizmem a weganizmem z pewnością pomogą osobom, które chcą zrezygnować ze spożywania mięsa, w wyborze odpowiedniej diety. Warto jednak wziąć pod uwagę wspomnianą kwestię niedoboru niektórych składników odżywczych i zadbanie o właściwą suplementację, aby uniknąć problemów zdrowotnych. Oba sposoby odżywiania mają wiele zalet, lecz trzeba je dokładnie przemyśleć.