Wiele osób na pewnym etapie życia decyduje się na rezygnację ze spożywania mięsa, a nazywa się ich wegetarianami. Są jednak różne odmiany wegetarianizmu, które dopuszczają pewne odstępstwa w sposobie odżywiania. Warto przyjrzeć się tym rodzajom, aby móc świadomie zdecydować, jakiego rodzaju produkty będzie się spożywać, kierując się zarówno swoim zdrowiem, jak i osobistymi przekonaniami.
Wegetarianizm – definicja
Wegetarianie jedzą smacznie i zdrowo, całkowicie rezygnując jednak ze spożywania mięsa oraz ryb. Istnieje mnóstwo odmian tej diety tak, aby każdy mógł dostosować ją do własnych potrzeb czy przekonań, a będzie można o nich przeczytać poniżej.
Czym jest lakto-wegetarianizm?
Jednym z rodzajów wegetarianizmu jest lakto-wegetarianizm, który dopuszcza jedzenie produktów mlecznych, ale odrzuca spożywanie jaj, mięs i ryb. To rozwiązanie uważa się za idealne dla osób, które chcą uwzględnić w swojej diecie mleko czy ser przy jednoczesnej rezygnacji z innych produktów odzwierzęcych. Na tę opcję zwykle decydują się osoby pragnące ograniczyć spożywanie mięsa z przyczyn zdrowotnych, lecz chciałyby się jeszcze wstrzymać z eliminacją składników pochodzenia zwierzęcego. Warto bowiem dodać, że produkty mleczne są bogatym źródłem białka, wapnia oraz witaminy B12, które mają szczególne znaczenie dla zdrowych kości, a także ogólnej kondycji.
Na czym polega owo-wegetarianizm?
Do rodzajów diet wegetariańskich należy także owo-wegetarianizm, w którym można pozwolić sobie na jedzenie jaj, jednak przy całkowitej rezygnacji z produktów mlecznych, mięsa i ryb. Jajka uważa się za pełnowartościowe źródło białka, dlatego ten sposób odżywiania sprawdzi się szczególnie u sportowców decydujących się na dietę roślinną, lecz próbujących znaleźć metodę na wprowadzenia białka do swojego jadłospisu.
Czym wyróżnia się lakto-owo-wegetarianizm?
Do odmian wegetarianizmu zalicza się również lakto-owo-wegetarianizm łączący zarówno produkty mleczne, jak i jaja, lecz nadal wykluczający mięso i ryby. Uważa się go za najbardziej popularną postać tej diety, a jej standardowa opcja jest gwarancją prawidłowej prawidłowej równowagi białka, tłuszczów i węglowodanów, jednocześnie dostarczając wszelkich witamin oraz składników mineralnych występujących w zwyczajnej diecie.
Czym charakteryzuje się pescowegetarianizm?
Pescowegetarianizm, zwany inaczej peskatarianizmem daje możliwość spożywania ryb i owoców morza przy jednoczesnej rezygnacji wszelkiego innego mięsa, np. drobiu, wieprzowiny czy jagnięciny. Ryby dzięki wysokiej zawartości kwasów Omega-3 pozytywnie wpływają na układ krążenia oraz redukcję procesów zapalnych.
Na co trzeba zwrócić uwagę, przechodząc na weganizm?
Za wyjątkowo restrykcyjną formę wegetarianizmu uważa się weganizm, który całkowicie wyklucza spożywanie jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa, ryb, jaj, produktów mlecznych, a nawet miodu. Taka dieta może przynieść korzyści dla zdrowia serca, jednocześnie wspierając zachowanie odpowiedniej masy ciała i ograniczając ryzyko występowania różnych przewlekłych chorób. Duże znaczenie ma tu jednak świadomość właściwego zbilansowania diety w celu zapewnienia dostarczenia wszelkich niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, żelazo, wapń, czy konieczności włączenia suplementacji, a zwłaszcza witaminy B12.
Mniej znanymi rodzajami wegetarianizmu są dieta fleksitariańska umożliwiająca sporadyczne spożywanie mięsa czy częściowa dieta roślinna polegająca tylko na ograniczeniu produktów odzwierzęcych, lecz bez stwierdzania konkretnych restrykcji.
Czym należy się kierować, wybierając spośród poszczególnych rodzajów wegetarianizmu?
Wybór odpowiedniej odmiany wegetarianizmu zależy w dużej mierze od osobistych celów zdrowotnych, preferencji żywieniowych i opcji dostosowania diety. Szeroki wybór jego rodzajów pozwala na dostosowanie sposobu odżywiania do własnych potrzeb. Każdą decyzję odnośnie spożywania posiłków trzeba jednak podejmować w pełni świadomie, biorąc pod uwagę swój organizm, a w sytuacji jakichkolwiek wątpliwości należy poprosić o pomoc doświadczonego dietetyka lub lekarza.
Jakie są zalety przejścia na wegetarianizm?
Wszystkie wymienione odmiany wegetarianizmu cieszą się coraz większą popularnością na całym świecie. Takie odżywianie jest oparte na różnych restrykcjach dietetycznych, lecz duża liczba opcji umożliwia wybór diety, która doskonale spełni indywidualne potrzeby większości osób (oczywiście poza zagorzałymi fanami mięsa).
Taki sposób odżywiania może korzystnie oddziaływać na serce każdego człowieka. Dieta wegetariańska obfituje bowiem w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, a także oleje roślinne, orzechy czy nasiona. To oznacza dostarczanie dużych ilości błonnika pokarmowego, antyoksydantów i zdrowych tłuszczów, dzięki którym z kolei często dochodzi do obniżenia poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi, a są to najistotniejsze czynniki w kontekście zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.
Dieta, która opiera się na produktach roślinnych, zwykle jest mniej kaloryczna i bogatsza w błonnik w porównaniu do diety z uwzględnieniem mięsa. Dzięki niej, można utrzymać prawidłową masę ciała, a z pewnością przyda się ona osobom myślącym o odchudzaniu. Warto dodać, że duża ilość błonnika pokarmowego daje gwarancję dłuższego uczucia sytości, dodatkowo wspierając kontrolę apetytu. Ponadto, według niektórych badań, wegetarianizm może ograniczyć ryzyko pojawienia się różnych typów nowotworów, a przede wszystkim raka jelita grubego. Taki sposób odżywiania może także pozytywnie wpłynąć na zdrowie psychiczne człowieka, gdyż zdrowe odżywianie często oznacza poprawę samopoczucia, a także wzrost energii i ogólne zadowolenie z życia.
Istnieje dużo odmian diety wegetariańskiej, z których każdy, kto zamierza zrezygnować ze spożywania mięsa, z pewnością wybierze coś odpowiedniego dla siebie. Warto wziąć pod uwagę wszystkie wymienione korzyści z wyboru takiego sposobu odżywiania, gdyż może on bardzo pozytywnie wpłynąć na zdrowie fizyczne i psychiczne każdego człowieka. Trzeba przy tym oczywiście pamiętać o odpowiedniej suplementacji, gdyż składniki odżywcze zawarte w produktach roślinnych mogą okazać się niewystarczające w porównaniu z tymi, które zawiera mięso.